Volujac: Otvorena pijaca za veleprodaju jagoda

Na lokaciji zemljoradničke zadruge u Volujcu uređen je prostor za veleprodaju jagoda, na površini od blizu dva hektara. Pijaca je spremna i pre početka sezone jagoda 1. maja, a njeno korišćenje je besplatno.

volujac-veleprodaja-jagoda-1

Proizvođači su do sada jagode prodavali, odnosno kamione i prikolice sa gajbama postavljali neposredno uz regionalni put prema Ceru. Imajući u vidu prometnost saobraćajnice i nepostojanje uslova za izlaganje robe, dogovoreno je da se veleprodaja jagoda obavlja na bezbednom i sigurnom prostoru, a kao najbolje rešenje odabrana je lokacija zemljoradničke zadruge u Volujcu.

 Šabački kraj se u Srbiji ističe po proizvodnji jagode. Neophodno je da proizvođačima obezbedimo sve uslove, između ostalog i za trgovinu, koja se do sada odvijala na putevima. Uredili smo prostor za tu svrhu, tako da je sada sve organizovano i koncentrisano u jednoj tački. To će uticati i na to da cena jagode bude povoljnija.

volujac-veleprodaja-jagoda-2

Na 1000 hektara pod jagodom, tokom dva meseca, u šabačkom kraju obrne se više od 10 miliona evra, što pokazuje da je ovo dobar biznis. Novom lokalnom poljoprivrednom politikom podstaći ćemo proizvodnju jagode ali i jednogodišnjih, dvogodišnjih i trogodišnjih biljaka, sa idejom da našim građanima ponudimo najizvodljivije zapošljavanje u ovom trenutku. Nema bržeg zapošljavanja nego u poljoprivredi, istakao je gradonačelnik Šapca.

Proizvođači u Pocerini očekuju, osim boljih uslova za trgovinu, povoljniju cenu i plasman na tržištu.

Ekspanzija u gajenju jagode počela je 2004. godine, kada je Grad Šabac, kao meru podrške poljoprivrednoj proizvodnji, uveo subvencije u bušenje dubinskoh bunara. Do sada je iskopano 260 bunara, a od početka ove godine podneto je 17 zahteva.

Prosečna zarada po hektaru kreće se od 10 do 15 hiljada evra, u zavisnosti od toga kako se jagoda tretira, gaji, čuva, kakve su vremenske prilike. Proizvođači jagode u sezoni maj-jun zarade oko 12 miliona evra.

volujac-veleprodaja-jagoda-3

Kada počne sezona branja jagode, na hiljadu hektara u šabačkom kraju uposli se od pet do deset hiljada ljudi. Minimum pet ljudi na jednom hektaru bere, pakuje, prevozi.

Preuzeto sa portala: Šabac.org / Autor teksta: Šabac.org

Vaš komentar:

comments

Add Comment