Sutra od 11 sati poljoprivrednci će blokirati više od stotinu puteva širom Srbije

Sutra od 11 sati poljoprivrednci će blokirati više od stotinu puteva širom Srbije. Barikade su poslednje upozorenje – moguća radikalizacija protesta!

Stočari nisu zadovoljni predloženim rešenjem problema na tržištu tovljenih svinja koje su dogovorili ministri Snežana Bogosavljević Boškovć i Rasim Ljajić i neće odložiti za sutra najavljene blokade!

To što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put – kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.

Poljoprivrednici će sutra od 11 sati traktorima i drugom mehanizacijom blokirati više od 100 saobraćajnica i mostova na teritoriji Srbije – u Bogatiću, Šapcu, Vladimircima, Koceljevi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, širom Banata, Srema i Bačke. Za sada nije saopšteno koji putni pravci će biti blokirani niti koliko će blokada trajati. Saznajemo da će poljoprivrednici iz opštine Bogatić učestvovati u barikadama koje su planirane u Slepčeviću (put Šabac – Loznica) i centru Badovinaca.

Ovo je, kako ističu, blokada upozorenja, a ukoliko ni posle ovog protesta Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne usvoje njihove zahteve, radikalizovaće proteste.

Blokada puteva je samo upozorenje nadležnim državnim organima da naš problem shvate ozbiljno jer je situacija zaista ozbiljna. Ne želimo da kažnjavamo građane, da onemogućimo decu da putuju u školu, ljude na posao, to nam nije namera. Ukoliko se Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ogluše o naše zahteve, mi ćemo proteste i blokade radikalizovati – kaže Mirko Đurić, jedan od organizatora protesta.

U Mačvi i Sremu ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. Na mukama su i mali proizvođači mleka koji su dnevno isporučivali manje od 20 litara, od kojih su u poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale da otkupljuju mleko.

Podsetimo, na protestu upozorenja organizovanom u ponedeljek u Bogatiću, gde se okupilo više od 500 poljoprivrednika, zahtevano je od državnih organa da u roku od 48 sati donesu odluku o interventnom otkupu tovljenika po 185 dinara i tržišnog viška mleka. Pored ovih, postavljen je zahtev da se do kraja godine ne uvoze meso i mesne prerađevine i mleko i proizvodi od mleka kako bi se stabilizovalo domaće tržište.

Preuzeto sa portala: MačvaInfo / Autor teksta: D. Grujić

Vaš komentar:

comments

Add Comment