ŠUGA pokucala na vrata Šabačkih vrtića – Utvrđeni simptomi kod dvoje mališana

Kako portal „Moj Šabac“ saznaje u vrtićima „Mladost“ i „Poletarac“ zabeležen je slučaj šuge kod dvoje mališana, a takođe isti slučaj u vrtiću „Bajka“.

Roditelji predškolske dece imali su pre nekoliko dana hitan roditeljski sastanak na kojem je saopštena jedna malo zabrinjavajuća vest, a to je evidentiranje šuge kod dvoje mališana. Na roditeljskom sastanku roditelji su bili zbunjeni i nisu verovali da tako nešto može da bude prisutno u 21 veku, polazeći od toga da kontrola i higijena u vrtićima mora biti na visokom niovu, nažalost morali su da se pomire sa činjenicom da se to ipak desilo.

Posle roditeljskog sastanka dobili su instrukcije kako se u tom slučaju ponašati i koje preventivne mere na članove porodica treba primeniti kao i preparate koje treba koristiti, između ostalog i sumporna krema, a takođe 7 dana bez kupanja.

Šuga se prenosi bliskim kontaktom, a glavni simptom je intenzivan svrab kože koji se pojačava noću i na toplom. Najčešće se javlja na delovima kože gde je povećana toplota i vlažnost. Sitni kanalići se pojavljuju na koži, uglavnom između prstiju šake, na ručnom zglobu, podlakticama, laktovima, trbuhu. Kod dece mogu da budu zahvaćeni glava, lice, vrat, dlanovi i tabani.

NAJVAŽNIJA DOBRA HIGIJENA

Ova bolest se lako i brzo leči. Iako je češća u uslovima lošijih higijenskih uslova, može da se javi kod bilo koje osobe. Najbolja preventiva je dobra higijena, ali nema mnogo efekta ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom.

Vaš komentar:

comments

Add Comment