Šta treba da znate kada počinjete da radite u prehrambenom marketu u Šapcu

Mali vodič kroz Šabačke markete koji su prisutni kod nas i kako to funkcioniše kada počnete da radite, teoretski je sve idealno, ali u praksi je to sasvim drugačija priča.

sef-i-radnik

Psihološka priprema: Uvek budite spremni da za svoju platu morate raditi 101% od onoga što vam je obećano kao idealni uslovi rada. Klijenti moraju da budu zadovoljni ma kako se Vi osećali tog dana ili vam je u privatnom životu loše to mora sve ostati po strani.

Spremite se da kupaca/klijenata ima raznoraznih i vaše strpljenje u tom trenutku nemože odražavati vaš lični stav prema nekome, ponesite se krajnje profesionalno i zaboravite na kupca, a osvrnite se na sledećeg koji dolazi sa obaveznom rečenicom „Dobar dan“ nekome to nije bitno ali kupac to zna da ceni.

Idealni uslovi samo u razgovoru za posao?

Idealni uslovi su oni uslovi koji su vam predstavljeni prilikom konkursa za posao (plata, uslovi za rad, benificije, pravo na godišnji, bolovanje), ali vam nisu predstavljene i druge stvari koje su skrivene prilikom konkursa za posao.

Uvek manjak robe, pa dokle?

Prilikom idealnog zapošljavanja u trgovinskim lancima budite spremni da vam plata neće biti fiksna i da će uvek postojati problem „manjak robe“. Sigurno se vodite logikom „Ja imam platu nismo mi odgovorni“, naprotiv vaša odgovrnost se ogleda u tome da to niste sprečili ili niste primetili, a manjak u vašoj smeni se pojavio. Stara dobra logika kaže i iskustvo da poslodavac (nijedan dosada) neće raditi na svoju štetu i da će vam „manjak“ robe biti odbijen kroz prvu platu podeljen na broj zaposlenih u tom objektu u kom radite.

Budite spremni na prekovremeni rad koji vam neće biti plaćen?

Neki poslodavci prikažu prilikom razgovora za posao „Biće potrebno ostati malo duže“, ali nikada neće precizno reći koliko je to malo duže, može biti i sat vremena, može biti i pola sata, a uvek u praksi se pokazalo da je to više od predstavljenog iako je vaša smena gotova, ali prihvatili ste takve uslove, linijom nižeg otpora.

Nemojte nikada sugerisati nešto što mislite da je dobro, uvek ima kontra efekat?

Vi ste osoba puna inovativnih ideja, ali ste na pogrešnom mestu jer po dobroj logici „Niste plaćeni da mislite, nego da radite svoj posao“. Ako svom nadređenom sugerišete da je potrebno nešto promenit ili imate ideju bolje kontrole robe kako da taj „manjak“ svedete na minimum, nemojte očekivati prihvaćanje takve ideje, imaće samo kontra efekat, jer tobože nadređeni može da se uvredi na ličnoj osnovi, a logikom „Našao mene radnik da ispravlja, ja sam ovde taj koji određuje uslove, i ja znam najbolje kako sve funkcioniše“.

Iza svega ovog navedenog sumiraćemo utiske koji su ovde izneti, a tiču se „idealnog“ zapošljavanja sa idealnim uslovima.

  • Uvek će postojati manjak robe, ma koliko se Vi trudili da to ne bude tako
  • Uvek će vam biti predočeno da ostajete „malo“ duže ali nikada tačno sve dok ne počnete da radite
  • Uvek će biti „šef“ ili „nadređeni“ upravu ma koliko su vaši ideali o idealnom poslu i unapređenju istog samo vaš lični stav
  • Budite spremni da „nadređeni“ leči svoje lične frustracije jer ga je neko od menadžera ili prodaje naribao zbog propusta
  • Vaš nadređeni nikada neće biti kriv, a svu krivicu će svaliti na osoblje i trgovce u marketu koji on vodi
  • Uvek će vam manjak robe biti odbijen od plate, jer ste Vi za to krivi, iako ste imali ideje da tako ne bude, ali poslovna politika firme je „lakše od radnika odbiti nego od poslovođe“
  • Budite spremni da usled „bolovanja“ koleginice ili nekog drugog faktora na koji Vi lično nemožete da utičete uskočite i odradite smenu, iako to nije planirano vašim radnim vremenom

Za kraj ovog teksta: Koliko god mislili da je posao jako lep u trgovinskim lancima, smatrajte to velikom zabludom sve dok se lično ne uverite u sam sistem funkcionisanja. Vaš idealan posao iz snova istog momenta pada u vodu.

Vaš komentar:

comments

Add Comment