Šapčanin Slobodan Peladić predstavlja svoje radove u Ljubljani

U aprilu 2017. Moderna galerija u Ljubljani predstaviće izložbu » Ostavština 1989. / Studija slučaja: druga izložba Jugoslovenska dokumenta«. Ova izložba baviće se pitanjem kako misliti o kulturnom nasleđu danas, s posebnim fokusom na slučaj poslednje velike jugoslovenske izložbe, druge po redu manifestacije Jugoslovenska dokumenta održane u Sarajevu 1989. godine.

Naša izložba nema za cilj da rekonstruiše sarajevsku izložbu Jugoslovenska dokumenta ili da predlaže neki novi jugoslovenski muzej, niti da se upušta u bilo kakvu raspravu o sukcesiji kada je Jugoslavija u pitanju. Umesto toga, nastojimo da mislimo o nasleđu i istražujemo ga na nov i drugačiji način. Istovremeno, misliti o nasleđu takođe znači koristiti nasleđe i na taj način produžavati mu život. U ovom smislu, nasleđe je živ organizam koji prevazilazi vlasništvo nad artefaktima, i naša izložba može se razumeti kao svojevrsni okidač u jednom procesu koji nadilazi nacionalne ili političke interese.

Kustoskinje izložbe su Zdenka Badovinac i Bojana Piškur. Na izložbi će biti prikazano gotovo 80 umetničkih dela koja su bila izložena i 1989. godine.

Ostavština 1989. / Studija slučaja: druga izložba Jugoslovenska dokumenta / Moderna galerija, Ljubljana, 26. april – 17. septembar 2017.

Šapčanin Slobodan Peladić predstavlja svoje radove u Ljubljani

Na gorepomenutoj izložbi naći će se rad Slobodana Peladića , slika sa kraja osamdesetih, izlagana u okviru izložbe “Jugoslovenska dokumenta” u Sarajevu 1989. godine, dimenzija preko 3 metra koja se nalazi u kolekciji Trajković iz Beograda.

Slobodan Peladić (kratka biografija)

Rođen 1962. godine u Šapcu, Jugoslavija. sada Srbija.Studirao slikarstvo od 1983 – 1987. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.Radio na mestu profesora u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu od 1994 – 2000. godine.

Osnivač i predsednik Nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv i direktor Udruženja likovnih stvaralaca Šapca od 2000. godine. Radovi mu se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Šapcu i u privatnim kolekcijama Trajković, Vujičić i Đ. Popović. Zastupljen u nekoliko knjiga o savremenoj umetnosti. Izlagao više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu Živi i radi u Šapcu, Srbija i Sjedinjenim Američkim Državama (Atlanta).

Vaš komentar:

comments

Add Comment