Novi nesporazumi Šapca i republičke vlasti: Projekti za navodnjavanje u nečijoj fioci

Poljoprivrednici šabačkog kraja na sastanku sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem ukazali su na velike posledice suše. Na pojedinim njivama Mačve i Pocerine gubici su i do 70 odsto, a ovogodišnja suša je na ivici vanredne situacije. Zato je dogovoreno da se Grad Šabac i poljoprivrednici pismom obrate Ministarstvu poljoprivrede i zatraže zvaničan izveštaj o posledicama suše i potezima koje planira.

Preuzeto sa portala: DANAS / Autor teksta: D.Eraković

– Neprijatno sam iznenađen postupanjem Ministarstva i Vlade, jer činjenica da od 2011. godine postoje projekti navodnjavanja za Mačvu, a do sada ništa nije urađeno, dovoljno govori o sposobnosti, odnosno nesposobnosti Ministarstva poljoprivrede. Još 2012. trebalo je da počne izgradnja crpnih stanica i navodnjavanje 24.000 hektara oranica u Mačvi. To se nije desilo i zato svake godine pričamo ili o poplavi ili o suši. Projekti postoje, i zato postavljamo pitanje zašto već tri godine ne može da se uradi sistem za navodnjavanje na području Mačve. Onog trenutka kada Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede urade svoj deo posla, Grad Šabac je spreman da pomogne i omogući svakom poljoprivredniku da voda dođe do njegove njive – poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prema rečima Dragana Stankovića, poljoprivrednika iz Zminjaka, situacija u zapadnoj Srbiji je katastrofalna, što Vlada i Ministarstvo ne priznaju. Prinosi će biti 30 odsto po hektaru. Najveće štete pretrpeli su soja, kukuruz i ostale kulture koje se ubiraju u jesen, a mnogo je parcela na kojima poljoprivrednici nemaju šta da uberu.

Iako bi sa rešenim sistemom navodnjavanja moglo da se ubere i dve žetve i umnogome povećaju prinosi, Srbija je još uvek na dnu lestvice u odnosu na razvijene poljoprivredne zemlje. Bilo je najava iz Vlade da će u sisteme navodnjavanja uložiti Emirati, samo je bilo potrebno dostaviti odgovarajuće projekte.

Šabac je bio jedan od retkih gradova koji je te projekte pripremio. Verovatno da postoji određen animozitet republičke vlasti prema Šapcu, gde je na vlasti koalicija ZZS, DS, LDP, pokret Zapadna Srbija, SPO.

Još uvek nisu isplaćeni računi od 65 miliona dinara za preduzeća koja su bila angažovana tokom prošlogodišnjih poplava, a Republika duguje i 130 miliona dinara za projekte pospešivanja građevinarstva.

Vaš komentar:

comments

Add Comment