Nova Stranka Šabac: Gradonačelnik Šapca i ZZS setili se građana Majura samo pred izbore za mesnu zajednicu

U susret izborima za članove Saveta MZ u Majuru zakazanim za 7. jun ove godine, poštovani gradonačelnik ponosito noseći majicu sa natpisom “Majur opština” javno je i nedvosmisleno, na upriličenom prijemu, podržao istoimenu listu.

Nova stranka se sa pravom pita da li će on, kao gradonačelnik svih građana, pružiti podršku i drugim listama za građanske izbore u Majuru, kao i da li će pravo na prijem imati i sve druge grupe građana i pojedinci iz ostalih mesnih zajednica kada dođe vreme za izbore ili je pak ta privilegija rezervisana samo za tek poneke grupe građana, one sa odštampanom majicom?

Ono što takođe moramo pitati gradonačelnika jeste: kako to da se sa onoliko žara radovao pobedi SPS-a na skorašnjim izborima u Drenovcu, s obzirom da je on član ZZS i kao takav izabran upravo ispred ZZS na funkciju gradonačelnika, kada postoje organi i funkcioneri SPS-a koji su upravo do pre godinu dana, dve godine i više, osporavali konstitutivnost i legitimnost ovakve Skupštine grada koja je birala i izabrala aktuelnog gradonačelnika.

Novu stranku i građane zanima u kom je to trenutku u prošlosti gradonačelnik postao vatreni pobornik decentralizacije, s obzirom da se u svojoj dosadašnjoj kratkoj, ali plodonosnoj političkoj karijeri gradonačelnik decentralizacijom bavio nije, svakako ne onom suštinskom.

U prilog tome svedoči i postojanje Komisije za decentralizaciju formirane pre par godina odlukom Skupštine grada, a koja se sastala svega dva puta i to oba puta zarad konstatovanja ostavke predsednika Komisije. To naravno ne predstavlja prepreku da pojedini članovi Komisije svakog meseca iz gradske kase primaju više desetina hiljada dinara vrednu nadoknadu.

Da se gradonačelnik zaista bavi decentralizacijom, imao bi odgovor na pitanje koje mu upućuje Nova stranka, a koje glasi: Šta se desilo sa inicijativom meštana Prnjavora za sticanje statusa opštine podnetom još 2011 godine ?

Zaključujemo da su meštani Prnjavora pogrešili što su tadašnjem gradonačelniku umesto odštampane majice uz inicijativu predali i elaborat, analize i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Nova stranka u potpunosti podržava građanske inicijative koje vode ka suštinskoj decentralizaciji, ali od nosilaca vlasti zahteva da se prema takvim inicijativama odnose ozbiljno, da pomognu i ukažu građanima na sve probleme i benefite koje takva jedna odluka sa sobom nosi, kao i da ih uputi na korake ka ostvarivanju takvih ciljeva, a štampanje majica svakako nije jedan od njih.

I dok gradonačelnik javno podržava listu čiju okosnicu čine pripadnici SPS, ZZS, SPO (poređano po broju kandidata), kao i četrnaest raznorodnih, suprotstavljenih i ničim spojivih stranaka, registrovanih i neregistrovanih pokreta, udruženja građana, inicijativa selo, inicijativa grad, inicijativa prigradsko naselje, od kojih bar polovina čini koaliciju sa SNS-om i SPS –om na republičkom nivou, dotle se jednoj drugoj listi građana u Majuru kandidati zastrašuju inspekcijama, ucenjuju otkazima, kupuju radnim mestom ili ubeđuju sumnjivim autoritetom bivšeg narodnog predstavnika i to baš od strane pripadnika političke udruge kojoj i sam gradonačelnik pripada.

Nova stranka osuđuje svaki vid nasilja i ucene u politici i poziva građane Majura i Šapca da hrabro i dostojanstveno pokažu da ne žele da tolerišu takvu politiku i ponašanje pripadnika bilo koje političke stranke, bilo da vrši ili se kandiduje da vrši vlast.

U Majuru je u poslednjih par nedelja uoči izbora na delu pravi, do sada neviđeni “građevinski rat“. Sa jedne strane “fronta” nalazi se aktelna gradska vlast na čelu sa ZZS, koja je par sedmica pred izbore otpočela stihijsku i nasilnu rekonstrukciju centra Majura u želji da time pokaže Majurcima koliko joj je do njih stalo. Vele da će od Majura načiniti Menhetn (ostrvo, deo grada Njujorka, SAD).

Sa druge strane našli su se narodni predstavnici, potpomognuti lokalnom elitom, koji su u ime SNS-a poveli odsudnu bitku za izgradnju pružnog prelaza u centru Majura na pruzi staroj jedan vek! (netom su saznali da je to neizvodljivo, nije predviđeno planom rekostrukcije Železnica Srbije).

U pomoć su pozvali i ED Šabac koja je naglo otpočela operacije “stiže svetlo” u delove Majura, sve u želji da Majurcima pokažu kakva ih sreća očekuje kada u Majuru SNS preuzme vlast upravo od SNS-a! Takođe, ni predstavnici SNS-a nisu zaostajali u kreativnosti natpisa na majcama, pa su išli do toga da svoje simpatizere i one koji su majce oblačili poistovećuju sa mladuncima vuka i vučice, dakle štencima, do duše sa geografskim poreklom „vučići iz Majura“!!!

Žrtve ili “kolateralna šteta” ovog sramnog sukoba su upravo meštani Majura, ponižavani i maltretirani od zaraćenih strana. Oni jedva čekaju 8. jun, da cirkus ode iz njihovog kraja.

Nova stranka poziva meštane Majura da izađu na izbore i da svojim glasovima jasno stave do znanja obema stranama u “ratu” da je lagarijama, praznim pričama, radovima uoči izbora i sličnim poniženjima građana došao kraj.

Nova stranka poručuje svim vršiocima vlasti da se poslovi vlasti obavljaju od prvog do poslednjeg dana trajanja mandata, odgovorno, časno i pošteno, onako kako će predstavnici Nove stranke vršiti vlast kada joj građani za to daju mandat.

GRADSKI ODBOR “NOVA STRANKA” Šabac

Vaš komentar:

comments

Add Comment