Kulturni Centar Šabac – Tribina: Pravo na dostojanstven rad

U Šapcu će se 02. februara u Kulturnom centru Šabac održati tribina Pravo na dostojanstven rad sa početkom u 19:00 časova. Na tribini će se govoriti o jednoj od najranjivih grupa u Srbiji, a to su radnici.

Strah od gubitka posla je veći od bilo kog drugog straha u Srbiji danas.Taj strah drži nas u šaci i održava sistem nesigurnih poslova. Plašimo se da nam neće produžiti ugovore na određeno, bojimo se da ćemo ostati gladni pa pristajemo na loše plaćene privremene i povremene poslove, strah nas je da nas neće platiti uopšte pa nas isplaćuju na crno… Sigurnost radnog mesta, sindikalna zaštita, pa čak i bilo kakvo zaposlenje odavno su postali privilegija. Do nje se dolazi korupcijom, preko veze, poniženjem i nemilosrdnim takmičenjem sa drugim radnicima.

Retki među nama imaju priliku da na radnom mestu daju najbolje od sebe – talenat, znanje, radnu etiku.Vlast ne misli da treba da se bavi unapređenjem sigurnosti i dostojanstva rada. Naprotiv, otvaranje loše plaćenih i nisko kvalifikovanih radnih mesta se proglašava za uspeh. Država u kojoj živimo ima samo 240 inspektora rada i nema programe podrške samozapošljavanju i preduzetništvu. Vlast ne želi da menja Srbiju u kojoj stotine hiljada nezaposlenih radnika i radnica preživljava od danas do sutra, ili čak od doručka do ručka, i pristaje na bilo kakvo radno mesto. Kako se boriti protiv nesigurnih poslova? Kako ponovo uspostaviti zaštitu prava na rad i na životne planove?

Na tribini će govoriti: Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Branko Kalajanović, Konfederacija slobodnih sindikata, predsednik odbora za bezbednost i zdravlje na radu, Ivan Velisavljević, član Glavnog odbora Socijaldemokratske unije, Ivan Zlatić, predsednik Socijaldemokratske unije a moderator tribine: Darko Pavlović.

Tribina je podržana od strane SDU i Centra Dimitrije Tucović.

-izjava: (Darko Pavlović)

Moje interesovanje za temu nije se pojavilo na jednom, fenomen položaja radnika u tranzicionoj Srbiji je nešto o čemu sam voleo da čitam, i govorim ali sa ovom tribinom se rad na ovom polju kanališe i predstavljaće jedan od pravaca mog delovanja u budućnosti.

Želim da ukažem na potrebu da razumemo gde je veliki znak jednakosti između radnika sa perom i radnika sa čekićem. Stvara se atmosfera gde je intelektualan i fizički rad u sukobu, da predstavljaju jedni drugima neprijatelje što je teza koja ide u prilog samo strani koja iskorišćava radnika kao resurs. Cilj tribine nije da par ljudi govori a ostali da slušaju već da se svi okupljeni aktivno uključe u razgovor.

Vaš komentar:

comments

Add Comment