Gradonačelnik Šapca i beogradska komisija diskreditovali Šabačke medije

Koliko je teško odbraniti se od napada, toliko je veoma lako bilo diskreditovati lokalne medije, kojima je prepolovljen budžet za ovu godinu, skoro svim medijima osim Podrinskih Novina koje su dobile 1,7 miliona dinara više u odnosu na 2016 godinu, tačnije 6,7 miliona dinara.

Postavlja se jedno objektivno pitanje: Kada je “beogradska komisija” uradila procenu (statistički podaci) da se građani Šapca prvo informišu iz Kurira, Blica, Nedeljnika „Vreme“ i dnevnih novina „Danas“ i slušaju direktan prenos iz Medija Centra, a tek onda iz lokalnih Šabačkih medija? Da li je moguće da se taj podatak učini javnim i upozna javnost.

Da li će građani Šapca imati priliku da u navedenim novinama čitaju o sportskim događajima iz Šapca, o rukometnom klubu Metaloplastika, onda o fudbalskom klubu Mačva? Da li će građani Šapca imati priliku da čitaju o uspesima naših osnovaca i srednjoškolaca, o postignutim rezultatima, nagradama sa evropskih i svetskih takmičenja?

Gradonačelnik Šapca nije imao odgovor na pitanje „Zašto se navedeni mediji pojavljuju tek u 2017 godini, a na konkursima 2014,2015 i 2016 godine nikada nisu uzimali učešće“, takođe ni odgovor na pitanje koliko su plaćeni novinski članci u dnevnim novinama „Danas“ u 2016 godini, u kojima osim političkog prepucavanja sa Srpskom Naprednom Strankom nema ništa o objektivnom informisanju građana Šapca.

Zašto je gradonačelnik Šapca odlučio da dovede komisiju sa strana i zašto je odmah prihvatio finansiranje beogradskih medija, a zaboravio da na konferencije za novinare kaže da jedna član nije podržao dnevne novine „Kurir“ (Svetozar Raković), kao i Zorica Višnjić koja je bila protiv finansiranja dnevnih novina „Blicjer su predstavljeni projekti bili uopšteni i ne sadrže konkretnu projektnu ideju sa stanovišta javnog interesa građana Šapca.

Ovakvim činom i nastupom jedino je objektivno da su lokalni mediji diskreditovani na način da njih niko ne prati, da niko ne čita lokalne medije i da televizija Šabac i televizija AS ne izveštavaju objektivno. Navedenim lokalnim medijima finansije su prepolovljene, poniženi su i svrstani u grupu manje bitnih, ako protumačimo u sarkastičnom stilu „Vas niko ne gleda, zato smo odlučili da finansiramo ono što stvarno građani Šapca kupuju i gledaju, a to je Kurir, Blic i Danas“, verovatno u ovom sarkastičnom tonu možemo reći „Ispred svake trafike u Šapcu stvaraju se redovi, ljudi se bore da dođu do svog primerka dnevnih novina, svakog dana u Šabac stiže po 50 hiljada primeraka, jer to su jedini mediji koji izveštavaju o našem gradu“.

Zar ovo nije poražavajuće za lokalne medije? Zar ti mediji zapošljavaju novinare iz Beograda, ne oni zapošljavaju novinare iz Šapca, indirektno podržavaju lokalnu zajednicu, podržavaju porodice tih novinara, a šta ste Vi uradili? Opravdali ste postupak i umanjili kredibilitet lokalnih medija?

Iskreno bolje napišite da je komisija podržala svoje medije iz Beograda, lakše će mnogo biti, nego ovako nisko da kažete „Poštovao sam odluku, a mogao sam da je promenim“ u prevodu nisam želeo, jer glas lokalnih medija se čuje jako slabo, dok Kurir, Blic i Danas poseduju jači uticaj, samo je pitanje kakav to uticaj i sa kojim ciljem?

Vaš komentar:

comments

Add Comment