Dekorativne vazne od starih sijalica

Posle ovog uradi sam projekta više nećete bacati pregorele sijalice, jer od njih možete napraviti simpatične i vrlo dekorativne vaznice, a za svaku ćete veoma lako naći prikladno mesto u vašem enterijeru.

Zato već od danas počnite da sakupljate pregorele sijalice, i to raznih oblika i veličina. Od žice možete napraviti odgovarajuće postolje i dobiti dekorativan i praktičan predmet koji može biti i originalan poklon za dragu osobu, a ako vam ostane i po koja sijalica viška – od njih možete napraviti čak i elegantan luster.

Potreban materijal za vaznu:

stare sijalice
kiner
čekić
motocangle

Za postolje:

žica / kanap
sečke za žicu
drvena motka
bušilica
izolir traka – opciono

Pre nego što počnete, savetujemo da stavite zaštitne rukavice jer ćete raditi sa staklom.

1. Iznad kante za otpatke pažljivo razbijete crni deo na vrhu sijalice pomoću kinera i čekića.

2. Uklonite mali srebrni sloj sečkama i izbacite crni stakleni deo napolje. Pažljivo razbijte sledeći stakleni sloj unutar sijalice ponovo pomoću čekića i kinera vodeći računa da očistite sve deliće tog sloja.

3. Uklonite sve iz unutrašnjosti sijalice pomoću motocangli. Istresite sitne deliće i dobili ste vaznu.

4. Izbušite rupu širine 3mm (ili dovoljno široku da žica stane u nju) u drvenoj motki. Ako je motka uža od baze sijalice, obmotajte nekoliko slojeva izolir trake odmah ispod rupice.

 5. Isecite žicu na delove dužine pola metra. Stavite žicu u rupu i obmotajte je dva, tri puta oko motke u smeru kazaljke na satu.

6. Pomoću secki odsecite žicu odmah kod rupe i skinite je sa motke. Proverite da li vaša sijalica staje u navoj od žice i podesite ga ako je potrebno.

7. Zavrnite navoj na sijalicu. Sijalica bi trebalo da se lako zavrne i čvrsto stoji kao u grlu lustera.

8. Ostatak žice savijte i napravite postolje po želji.

Da biste napravili viseće vazne, pratite korake za izradu vazne, zatim probušite dve rupe u bazi sijalice i provucite kanap za koji ćete obesiti vaznicu.

Preuzeto sa portala: Kuća Stil / Autor teksta: Kuća Stil

Vaš komentar:

comments

Add Comment